contact_gizom

Voor een snelle offerte!

Telefoon: (0598) 61 57 38
Fax: (0598) 61 23 52

Logo KMU Metaalunie

artikel1 thumb

Gizom in The Top of Holland

Wat haar ‘leeftijd’ van 120 jaar betreft past Gizom perfect in het idee van de respectabele ouderdom dat dikwijls over  een familiebedrijf bestaat. Het was in

1892 dat de overgrootvader van de huidige directeuren Wichert en Henk Giezen in Ommelanderwijk met een koperslagerij begon: Giezen Ommelanderwijk. In 1976 maakte de groothandel inmiddels een dusdanig belangrijk aandeel van de omzet uit dat de vader van Wichert en Henk Giezen onder de nieuwe vlag van Gizom verder ging en dat de productie min of meer werd afgestoten. Wel is het Veendammer bedrijf diverse losse onderdelen tot een kant-en-klaar product blijven assembleren, wanneer een klant hierom verzoekt. De naam Gizom is overigens te danken aan de telex, zo vertelt Henk Giezen. Aan dit, bijna vergeten, communicatie-middel konden vijf letters worden toegevoegd. Het oorspronkelijke Giezen Ommelanderwijk werd zodoende in 1976 afgekort tot Gizom. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een internationaal handelshuis in non-ferro metalen.

 

1

 

Dat het koperslagen nog steeds in het bloed zit, manifesteert zich als Henk Giezen vertelt over een bijzondere project waar Gizom bij betrokken is geweest. Voor de productie van een koperen siroopketel voor een snoepfabriek in Brazilië kwam een Nederlandse opdrachtgever bij Gizom terecht. Die opdrachtgever had wel ervaring met RVS (roestvrij staal), maar niet met koper. De ketel, met een diameter van één meter en gemaakt van koper met een dikte van 6 mm, zou worden gebruikt voor het koken van de suikerstroop waarvan uiteindelijk de zuurtjes het eindproduct vormden. Samen met de ommanteling, die wel weer van RVS was, woog de ketel meer dan 200 kilo. Werd er in vroeger dagen gebruik gemaakt van klinknagels om het koper aan elkaar te verbinden, tegenwoordig is het de lasser die een perfect aansluitende naad moet maken. Het probleem dat hierbij echter om de hoek kwam kijken is de geode warmtegeleiding van koper. “Wanneer de lasser op de normale wijze zou werken, dan zou de warmte zo snel wegvloeien dat er geen mooie las zou ontstaan”, aldus Henk Giezen. “De ketel moest dus eerst verwarmd worden met een brander die ook voor dakleer gebruikt wordt. Voor lassen in de bodem moest de lasser zelfs binnenin de ketel werken. Een bijzonder, maar ook warm klusje.” Volgens Henk Giezen onderscheidt de onderneming van hem en zijn broer zich onder meer met dit soort gespecialiseerde opdrachten van andere bedrijven.

 

Diverse kwaliteiten onder één dak

Core-business is en blijft de groothandel in producten, zowel standaard en maatwerk, in gelegeerd aluminium, koper, brons, messing en cunifer (een legering van koper en nikkel, bijzonder goed bestand tegen roestvorming). Gizom levert buizen,bochten, fittingen, verloopstukken, ook in minder vaak voorkomende maten. “Vooral grote maten die door anderen niet of moeilijk geleverd kunnen worden, hebben wij ook in ons assortiment”, verduidelijkt Henk Giezen. Het bedrijf heeft, naast het normale assortiment, bewust gekozen voor een specialisatie in producten waarvoor vakkennis benodigd is. Een keuze voor ambachtelijkheid om de concurrentie voor te blijven.Ook door de snelheid waarmee Gizom haar producten kan leveren, neemt het Veendammer bedrijf een duidelijke voorsprong op anderen. Klanten in de buurt worden bediend met een eigen kleine vrachtwagen, maar voor afnemers die op grotere afstand gevestigd zijn, wordt of gebruik gemaakt van de pakketdienst van DHL of van de firma Huisman. Henk Giezen over deze keuze: “Wanneer een klant nog vlak voor sluitingstijd een bestelling bij ons plaats, is Huisman in staat om deze de volgende dag voor acht uur ‘s ochtends te bezorgen. Alleen voor een plaats die erg ongunstig ligt, zoals Terneuzen, wordt het dan twee uurtjes later. Maar toch nog voor tien uur ‘s ochtends’”.

 

Leverbetrouwbaarheid is ook een van de kwaliteitskenmerken die Gizom bezit. Het Veendammer bedrijf heeft een uitgebreide voorraad en een omvangrijk assortiment. “Elk oponthoud bij een klant omdat wij niet zouden kunnen leveren, betekent voor die klant dikwijls een verliespost”, merkt Henk Giezen terecht op. Daarom houdt Gizom ook een ruime voorraad van producten bij die een lange levertijd vanaf de producent hebben.

 

Gepaste producten voor bijzondere projecten

Gizom is daarom ook een uniek bedrijf omdat het een breed scala aan non-ferro metalen in haar assortiment heeft. Andere bedrijven leveren ook wel koper of gelegeerd aluminium of brons, maar niet het hele pakket. Hetgeen Gizom wel doet. Ook vanwege het ambachtelijke karakter en de veelzijdigheid levert Gizom aan uitzonderlijke projecten. Zo was het Veendammer bedrijf betrokken bij de bouw van een bijzondere stoomboot, de George Stephenson. Een boot, ontworpen op de wijze waarop er in de jaren vijftig van de vorige eeuw gebouwd werd. Dat vereiste ook een andere, een grotere maat buizen dan de standaardmaten van nu en in Gizom werd een betrouwbare leverancier gevonden.

 

Tevens heeft Gizom een rijke sortering aan benodigdheden als flenzen, afsluiters en bochten. Mocht het gewenste niet in een catalogus voorkomen, dan stelt men bij Gizom het onderdeel zelf samen. Zo werden voor de nieuwbouw van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten bijvoorbeeld complete waterverdelers samengesteld en gebouwd in Veendam. Henk Giezen: “De installateur, die onze opdrachtgever was, leverde de tekening aan en uit de verschillende losse componenten warden de waterverdelers, compleet met afsluiters, in rood koper, door ons in elkaar gezet. Na aflevering werden de waterverdelers verder door de installateur geplaatst.”

 

Uiteraard kunnen alle producten gecertificeerd geleverd worden. Als leverancier aan onder meer scheepsbouw, offshore, apparatenbouw en petrochemische industrie stelt ook Gizom kritische eisen aan het materiaal dat men verhandeld. “Een van onze afnemers heeft een dusdanig agressief product dat alle metalen aantast. Zelfs RVS gaat daar na drie jaar al kapot. Daar wordt dus met koperen leidingen en toebehoren gewerkt. Het koper gaat, curieus genoeg, in die specifieke omstandigheden wel

twintig jaar mee”, aldus Henk Giezen.

 

De zes personeelsleden in dienst bij Gizom kunnen de toekomst rooskleurig tegemoet zien. Volgens Henk Giezen is het bedrijf niet echt conjunctuurgevoelig en als het wat drukker is, dan wordt er ‘s avonds gewoon wat langer doorgewerkt. “Herstel en restauratie gaan gewoon altijd door, wat de stand van de economie ook mag zijn”.

 

Toch blijft er voor Henk Giezen nog wel wat te wensen over. “Van oudsher hebben we ook een gevarieerd programma aan bedrijfsbenodigdheden, zoals pompen, kranen, verwarmingsapparatuur. Dat staat los van de non-ferro metalen en is een beetje ondergesneeuwd en dat is toch wel een beetje jammer.” Maar ook voor deze producten heeft Gizom een overzichtelijke catalogus, zoals ze voor al haar producten aparte catalogi heeft. Na 120 jaar is Gizom een springlevende en bruisende onderneming.